Koningsdag | Wat wel de mooiste route door Tilburg was geweest

Bijna elke (ex) Tilburger zal beamen dat de uitgestippelde Koningsdag route niet bepaald de meest florisante is en de stad vooral niet van zijn mooiste kant laat zien. Vanaf het station richting Raw ging het nog goed maar daarna is het niet veel soeps. Dus. Waar hadden onze royalties wel moeten neerstrijken tijdens hun wandeltocht van maximaal 800 meter? Dit is mijn advies aan zijne koninklijke hoogheid en zijn familie.

Aangezien de NS de koning van vertraging is, had ik WimLex en Max eigenlijk geadviseerd om in een comfortabele auto met stoelverwarming naar het Zuiden te sjezen. Maar files liggen op de loer en betaald parkeren loopt ook in de papieren, dus is er gekozen voor de meest milieuvriendelijke optie: de trein. Ach ja, hoe je het went of keert uiteindelijk zijn we allemaal pleps en als die trein eenmaal rijdt rolt u vanzelf uw bestemming een keer binnen. Bovendien is er tegenwoordig Railway catering aan boord zodat u nog even een Wilhelmina pepermuntje kunt scoren voordat u 2 uur lang handjes moet schudden en wuiven. Ik hoop wel dat ze uw coupé een beetje gepoetst hebben want de gemiddelde Koningsdag trein ziet er om 11.00uur al uit als een gemiddelde kroeg na carnaval.

Dus. Op naar de route. Probleem 1 ligt al bij het station van Tilburg dat op dit moment een kruising is tussen een nieuwbouw hut meets bouwplaats. Gooi er een tribune en reuzenrad voor en je hebt als gemeente zijnde inderdaad al een hoop gemaskeerd. Het Spoorgebied is ook nog erg sfeervol en zal waarschijnlijk vol activiteiten staan, waarbij een polonaise op uw eigen carnavalskraker niet mag achterblijven. Dit is best een leuk deel van de route maar hopelijk hebben ze het ghettotunnetlje richting het centrum voor de gelegeneheid opgeleukt. En een luchtverfrisser opgehangen. U ziet. Normaal heeft deze namelijk meer weg van een openbaar toilet dus ik hoop dat u hier wat sneller doorheen mag sjezen.

Enfin, het lichtpunt van de tunnel is letterlijk Intermezzo waar de lekkerste en populairste ijsjes van de stad worden verkocht. Weet u, normaal gesproken is het net zo druk, alleen staan mensen dan met hun neus de andere kant op. Waar u nu rechtdoor gaat was een afslag naar rechts mooier geweest. Een stukje over de weg om vervolgens af te slaan richting Willem II en Poststraat was me toch een partij gezellig geweest. De charme van Tilburg zit verstopt in het dwaalgebied waar sfeervolle huizen in kleine straatje een heel ander beeld geven. Grijze industrie stad? No way. Hier en in het verlengde liggen de leukste kleine straatjes van de stad vol creatieve winkeltjes, coffee shops (de drugsvrije barista variant) en lunchspots om een vers Brabants worstenbroodje te happen of zak te lopen.

Stadskat Willem, verhuist maar had vast voor u een rentree kunnen maken, had u vanaf z’n stamkroeg toe kunnen wuiven terwijl u richting Pieter Vreedeplein liep. Voor de uitsmijter is natuurlijk altijd een groot plein nodig waar groepen kinderen hun kunsten vertonen. Prima plein daar. Als u was uitgekeken had u het volk gedag kunnen zeggen en met de hele familie bij Gin Fizz kunnen neerploffen voor een afzakkertje.

Ach, er waren vast 1000en redenen waarom deze route niet aan (veiligheids)protocollen voldoet en u en uw familie leken het ontzettend naar de zin te hebben, maar mocht u nog eens in Tilburg zijn, neem eerdergenoemde tips ter harte. Zij het undercover. Scheelt weer een desinfecteersessie voordat u een bitterbal naar binnen schuift.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *