Werkleven | Checklist voor je eerste werkdag

Tips eerste werkdag

De eerste werkdag is misschien wel de spannendste dag uit je carrière. Althans, de meest bijzondere vanwege zoveel nieuwe factoren. Je stapt binnen bij een nieuw bedrijf, in een nieuwe cultuur, er komen nieuwe werkzaamheden op je af en nieuwe collega’s. Zal alles wel goed gaan en zal je de werkzaamheden snel oppikken? Heb je een klik met collega’s? Kom je in een warm bad terecht of maak je direct een vrije val in het diepe? Dit zijn enkele gedachtes die door mijn hoofd spookten in de avond (en nacht) voor mijn eerste werkdag. Leuker wordt het niet, misschien wel makkelijker met deze checklist voor je eerste werkdag. Dan ben je in ieder geval goed voorbereid. En dat is het halve werk, toch? 

vink Contract, papierwerk en vragen

Als het goed is heb jij je contract al getekend en zijn alle andere formaliteiten al geregeld. Ga voor je eerste werkdag na of alles geregeld is en klopt. Zo niet dan kan jij meteen even navragen hoe het zit. Het is toch fijn als aan het einde van de maand je salaris op de juiste rekening wordt gestort! Maak desnoods een lijstje met zaken die nog niet duidelijk zijn voor je. Vaak heb je op je eerste dag sowieso een moment samen met je leidinggevende en dan is dat een mooie aanleiding om er over te beginnen.

vink Outfit op je eerste werkdag

Voor sommige meiden weegt dit aspect wellicht zwaarder dan voor de ander, maar uiteindelijk komt het er toch op neer dat je een outfit wilt dragen die zowel representatief is als lekker zit. Je wilt je er toch 100% prettig in voelen! Tijdens je sollicitatiegesprek(ken) (of vooronderzoekje op de website/social media) kan je vaak al de sfeer proeven en bepalen hoe formeel of informeel je kleding mag zijn. Leg je setje de avond van te voren klaar zodat je daar ‘s ochtends niet meer over na hoeft te denken!

vink Bereid je elevator pitch voor

Huh? Dit klinkt wat zakelijker dan het is maar je kan je op je eerste dag wel voorbereiden op de vragen van collega’s over wie je bent, wat je hobby’s zijn, wat je hiervoor hebt gedaan, etc. Niet bepaald moeilijke vragen, maar heb je antwoord maar alvast kort en krachtig paraat. Zo’n eerste indruk is toch een dingetje.

vink Stationary check

Hoewel je werkgever eigenlijk vanzelfsprekend voor alle spullen zorgt die jij nodig hebt om je werkzaamheden uit te voeren, staat het wel professioneel om iets van een (net) notitieboek en pennenset paraat te hebben in je tas. Dan heb je het in ieder geval bij de hand voor het geval er plotseling al belangrijke informatie op je wordt afgevuurd.

vink Neem genoeg eten mee

Met een hongerig gevoel kan je niet werken. Althans, het komt je concentratie niet echt ten goede. Neem dus genoeg eten mee voor je werkdag (ook voor in de lunchpauze, zeker als je niet weet of er een bedrijfslunch is of dat je voor je eigen bammetjes moet zorgen!), want vaak kosten al die nieuwe indrukken je flink wat energie. Zorg voor goede tussendoortjes waar je energie van krijgt, zoals een banaan, sultana’s of druiven, voor een fijne boost op zijn tijd.

Neem tot slot je goede humeur en een flink portie motivatie mee en jij overleeft je werkdag met een dikke glimlach!

Heb jij nog een ultieme tip voor een eerste werkdag?

Misschien vind je dit ook leuk

7 Comments

  1. Leuk! Ik werk als interim secretaresse dus heb elke paar maanden een soort ‘eerste werkdag’. Het is altijd weer even spannend, al vind ik het juist erg leuk!
    Ik zorg er altijd voor dat ik de avond ervoor echt op tijd op bed lig: zoals jij al aangeeft is een eerste dag erg vermoeiend en kun je beter maar zo fit mogelijk zijn!

    1. Wat een leuke baan! Het lijkt mij heel uitdagend en interessant om zo op verschillende plekken te komen, al blijft die eerste werkdag wel een dingetje. Wat een goede tip, dankjewel, dat is inderdaad erg belangrijk!

  2. Goed stuk, Jor! Mijn eerste werkdag was een ramp. Geen bureau, afstandelijke collega’s, weinig introductie en geen idee wat te doen, ik ging letterlijk huilend naar huis. Nu kan ik me helemaal niet meer voorstellen hoe dit heeft kunnen gebeuren, m’n werk en collega’s zijn echt fantastisch. Dus nog een tip: eerste indrukken zeggen niet alles, neem de tijd om te wennen!

    1. Thanks, Eefje! Jeetje, wat een nachtmerrie van een eerste dag. Maar ook heel mooi om te horen dat het 180 graden is gedraaid en je het nu juist zo onwijs naar je zin hebt. Dank voor je tip en het delen van je ervaring! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *